Blog

Moederdag

Alle reclames en aanbiedingen voor Moederdag vliegen je om de oren. In winkels, in folders, in de inbox van je mail, op social media… Natuurlijk weet je dat dit allemaal om commercie draait, om producten te verkopen. Net zoals met Valentijnsdag, Pasen of welke feestdag dan ook het geval is. Neemt niet weg dat het – naast dat het irritant is – elke keer weer een confrontatie is voor jou en al die vrouwen die graag moeder (hadden) willen worden. En ook voor mensen die hun moeder missen of andersom moeders die kun kind missen.

Weken van te voren begint het al. Elke folder die je doorbladert, elke winkel die producten speciaal voor moeders in het zonnetje zet, elke mail die Moederdag in het onderwerp heeft, elk berichtje op social media. Elke keer weer die pijnlijke confrontatie: ik ben geen moeder en ik wil het zó graag.

Op Moederdag zelf zie je op social media alle gelukkige gezinnetjes voorbij komen. Met ontbijtjes op bed, in elkaar geknutselde frutsels en allerlei cadeaus. Een reden om op die dag social media te vermijden.

De pijn die is er en die blijft er. Maar het zou wel iets draaglijker zijn als mensen in je omgeving aandacht geven aan jouw pijn, juist op Moederdag of in de week van Moederdag.

Mensen vragen mij vaak wat ze kunnen doen als ze iemand in hun omgeving hebben die graag kinderen wil. Ze zijn verlegen met de situatie en weten niet wat te doen en daarom doen ze dus vaak niets en zeggen ze niets. Het is ook een moeilijk onderwerp, maar het is zo belangrijk om er wel aandacht aan te geven. Je hoeft geen adviezen te geven of briljante dingen te zeggen, alleen laten merken dat je aan hen denkt, is vaak al genoeg. Want vaak voelen mensen zonder kinderen zich alleen in hun verdriet. Begrijpen kun je het niet en dat hoeft ook niet. Luisteren en samen verdrietig zijn is genoeg.

Juist in deze week en op Moederdag is het extra verdrietig als je een onvervulde kinderwens hebt.
Dus daarom een oproep: ken je vrouwen in jouw omgeving die graag moeder (hadden) willen worden? Geef ze dan juist op die ene dag aandacht. Dat kan heel klein door een berichtje, kaartje of geef ze een mooi cadeautje. Dat wordt vast en zeker gewaardeerd. Misschien kun je zo een klein lichtpuntje zijn.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *