Blog

Praten over je onvervulde kinderwens

                                                                                                                                                                                                              Door Bouwina de Haan

Kinderen is ook niet alles!
Je hebt elkaar toch?
Is adoptie iets voor jullie?
God heeft een mooi plan voor jullie leven!

Zomaar wat je reacties die je misschien ooit hebt gekregen of hebt gegeven in een gesprek over een (nog) niet vervulde kinderwens. Goed bedoelde opmerkingen die pijn kunnen doen.

Praten over je kinderwens, praten met mensen die een kinderwens hebben; we vinden dat vaak ingewikkeld. Het is een kwetsbaar en teer onderwerp. Het intense verlangen naar (opnieuw) moeder of vader worden. Het verlangen naar een kindje, maand in maand uit….

Je moet nadenken over behandelopties en je komt ethische dilemma’s tegen. Vruchtbaarheidsbehandelingen doen van alles met je lijf.  Allerlei emoties, zoals verdriet, boosheid, spanning, onzekerheid vragen om aandacht.  Je relatie kan onder druk komen te staan, doordat je het zo verschillend beleefd. En als je definitief weet dat je -naar de mens gesproken- geen kinderen zult krijgen, mag je rouwen om de droom die een droom blijft.

Ondertussen worden anderen wel zwanger, kinderen worden gedoopt… Je wilt graag meegenieten en tegelijk doet het pijn en is er verdriet. Er zijn vragen naar God, waarom ontvangen jullie de kinderzegen niet?

Kostbaar als er op deze momenten mensen zijn die naar je luisteren, betrokken zijn en steun bieden. Bij wie je verdrietig en boos mag zijn. Wetend dat er Eén is die ons verdriet ziet en kent.

Het is waardevol om elkaar als echtpaar niet kwijt te raken in dit proces. Maar ook om elkaar in de gemeente niet kwijt te raken. Deel je verhaal met elkaar, met God. Samen praten, samen huilen, samen bidden rondom de onvervulde kinderwens.

Wil je wat vertellen over je leven zonder kinderen? Vertel maar!

Bouwina is psychosociaal therapeut en begeleid mensen die te maken hebben met kanker en mensen die leven met een (nog) onvervulde kinderwens. Je leest meer over haar op de website van haar praktijk: www.praktijklangszij.nl

Bouwina schreef deze column voor de kerkbode 2021-05 van de Hervormde Gemeente Barneveld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *