Blog

Gedachten

De komende week deel ik op social media een aantal keer wat over gedachten. Als je een kinderwens hebt, dan gaan er veel gedachten in je om gerelateerd aan de kinderwens. Dat herken je vast wel. En aan het einde van het jaar vaak nog wel meer. ⁣⁣
Wist je dat je gedachten invloed hebben op je gevoelens? Op de foto zie je het G-schema staan. Een gebeurtenis leidt tot gedachten, die gedachten leiden tot gevoelens en gevoelens leiden weer tot gedrag, dat gedrag heeft een gevolg en kan weer tot een volgende gebeurtenis leiden.⁣⁣
Een voorbeeldje om het te verduidelijken. Stel jij vertelt iemand over je kinderwens en diegene reageert door te zeggen: ‘, . ?’ Welke gedachte komt er dan bij jou op? Een gedachte kan zijn: ‘ , .’ Deze gedachte zorgt voor boosheid en beïnvloedt ook hoe je reageert op diegene, bijvoorbeeld doordat je dichtklapt, niets meer zegt en je snel uit de voeten maakt. Het kan ook je gedrag naar anderen toe beïnvloeden. Bijvoorbeeld doordat je niet meer snel dingen deelt over je kinderwens omdat mensen ‘altijd’ zo stom reageren.⁣⁣
Wat je ook kunt denken: ‘ . , .’ Deze gedachte roept geen of veel minder boosheid op. Je gedrag is dan waarschijnlijk ook anders. Bijvoorbeeld doordat je uitlegt wat die uitspraak met jou doet en dat IVF niet een soort superoplossing is. Gevolg is dat de ander een volgende keer meer begrip kan tonen en anders kan reageren.⁣⁣
De eerste gedachte is een storende gedachte en de tweede is een helpende gedachte. Het goede nieuws is dat je invloed kunt uitoefenen op je gedachten en daarmee dus ook op je gevoelens. Helpende gedachten die helpen je vooruit en je kunt jezelf aanleren om deze gedachten te denken. Je zult merken dat wanneer je jezelf hierin traint, de helpende gedachten makkelijker en vaker komen. Andersom geldt hetzelfde trouwens, als je vaak storende gedachten hebt, dan komen die ook vaker naar boven. En daardoor voel je je dus ook minder goed.⁣⁣
Dus train jezelf in helpende gedachten. Een paar voorbeelden van helpende gedachten: ⁣⁣

– Ik weet toch niet wat anderen denken, dus ik laat het los⁣⁣
– Ik ben sterk en kan wel wat hebben⁣⁣
– Ik ben dankbaar voor ⁣⁣

Kun jij nog meer voorbeelden bedenken van helpende gedachten?

Meer lezen? Volg dan de pagina @danneemjetocheenhond op Instagram en/of Een onvervulde kinderwens op Facebook.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *