Blog

December

De maand van lichtjes, kaarsjes, cadeautjes en gezelligheid. En ook van de donkere dagen voor kerst. Misschien ervaar jij deze tijd wel als donker, omdat je extra geconfronteerd wordt met je onvervulde kinderwens. Rondom Sinterklaas, advent, kerst en oud & nieuw.

Geen kinderen om pakjesavond mee te vieren, geen kinderen van jullie om de kersttafel en weer een jaar voorbij zonder zwangerschap of kinderen.

In de adventstijd gaat het over verwachten. Daarbij kun je al snel de associatie leggen met het verwachten van een kindje, want tenslotte vieren we ook de komst van een baby met kerst. Daarbij gaan de preken soms ook nog over wonderbaarlijke zwangerschappen. Geen wonder dus dat je daardoor moet denken aan het uitblijven van jullie wonder. En dit zorgt voor verdriet, wanhoop, teleurstelling en misschien wel woede, angst en jaloezie. Die gevoelens mogen er zijn.

Tegelijkertijd mag je weten dat het met kerst verder gaat dan dit, het gaat om Jezus als jouw verlosser en trooster. Jezus die mens werd en daardoor dus heel goed jouw verdriet begrijpt. Hij kent jouw angst, want Hij heeft zelf ook angst gekend (Matt. 26:37). Hij kent het gevoel alsof God niet luistert en er niet is, want Hij werd daadwerkelijk door God verlaten (Matt. 27:46). Waardoor jij zeker mag weten dat God jou nooit verlaat. Ook als je God niet voelt, Hij is erbij! Jezus kent het gevoel van er niet bij horen, buitengesloten te worden, ze wilden zelfs van Hem af (Matt. 12:14). Hij weet hoe het is om diepbedroefd te zijn en wanhopig te bidden (Lucas 19:41). Hij weet hoe het voelt om je eenzaam te voelen, als vrienden je in de steek laten (Mat. 26: 69-70, 72, 74). Hij weet hoe het voelt als niemand je lijkt je begrijpen (Lucas 19: 42-44).

En deze zelfde Jezus staat naast jou in jouw verdriet! Hij vindt het moeilijk om jou verdrietig te zien, maar Hij weet ook dat dit verdriet slechts tijdelijk is en weet hoe groot de blijdschap is wanneer Hij al het lijden voor altijd zal wegdoen.

‘God zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, geen jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbij gegaan. En Hij die op de troon zit zei: ‘Zie, ik maak alle dingen nieuw.’ (Openbaringen 21: 3-5 HSV)

Dát is wat we mogen verwachten, juist ook in deze tijd. Jezus is heerser over alle dingen en Hij kan ook in moeilijke tijden vrede geven:

‘In dit lijden van dit leven, in dit dal van duisternis.
Wilt u mij uw liefde geven en de vrede die ik mis.
Leid mij aan uw sterke hand, veilig naar de overkant.’

Heerser over alle dingen, Mattijn Buwalda

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *