Extra materiaal

Schrijfopdrachten bij het hoofdstuk ‘Leven met God en een onvervulde kinderwens’

Vertrouwen

Gods trouw is niet dat Hij ons lijden bespaart, in de Bijbel staan genoeg voorbeelden van mensen van wie God intens hield en die vreselijke dingen moesten meemaken (denk aan Jezus zelf).

Wie uit de Bijbel is voor jou aansprekend omdat hij of zij moest lijden?

Lees het Bijbelgedeelte over die persoon en schrijf een dagboekfragment vanuit het perspectief van die persoon.

Wat kan jou helpen om God te vertrouwen? Hoe kun jij jezelf uitdagen om God te vertrouwen?

Vertrouwen betekent niet dat je krijgt wat je wilt. Wel dat God erbij is en jouw leven leidt.

Maak je geen zorgen over de dag van morgen

Je wilt zo graag kinderen, maar weet niet of God ze gaat geven. Dat is zo frustrerend. Het zou een stuk gemakkelijker zijn als je wist dat je een bepaalde tijd moet wachten, maar dan alsnog kinderen krijgt. Dan weet je waar je op kunt rekenen. Nu weet je dat niet en denk je steeds ‘wat als…’ Wat als we wel kinderen krijgen, dan kunnen we… Als we geen kinderen krijgen, dan kunnen we… Geen idee wat je moet doen soms.

Maak twee lijstjes:

  • Als we wel kinderen krijgen, dan kunnen we…
  • Als we geen kinderen krijgen, dan kunnen we…

We zouden graag in de toekomst willen kijken en we willen overal rekening mee houden, maar dat hoeft niet. Je mag gewoon in het hier en nu leven, per dag. Dat is niet altijd even gemakkelijk, soms heb je geen idee welke kant je op moet. Wat is Gods plan voor jullie leven? Wil Hij dat jullie kinderen krijgen of wil Hij dat jullie iets anders gaan doen? Moet je wel of geen vruchtbaarheidsbehandeling doen en wanneer dan? Als je geen eigen kinderen kunt krijgen, kies je dan voor adoptie of pleegzorg?
Max Lucado geeft in Lichter door het leven (2013) hier een mooi beeld bij:

‘Als je verdwaald bent in een oerwoud dan heb je iemand nodig met visie die je vertelt welke richting je op moet. God geeft je die hoop en kracht. Maar je bent het oerwoud nog niet uit, dat is niet veranderd, jij wel. Jij hebt hoop omdat iemand je voorgaat en het oerwoud uit helpt. Je hoeft alleen maar naar Jezus te kijken. Jouw herder weet dat je niet gemaakt bent voor deze wereld, weet dat je je niet goed kunt redden. En daarom is Hij gekomen om je eruit weg te leiden. Jezus is de weg door het oerwoud heen. Hij geeft geen hoop door het oerwoud te veranderen, Hij geeft hoop door zichzelf te geven.’

Het oerwoud van de onvervulde kinderwens blijft. Als je geen idee hebt welke kant je op moet, richt je dan op Jezus. Hij weet de weg. Vraag Hem om de weg die voor je ligt, stapje voor stapje te laten zien. In plaats van te bidden voor Gods plan met je leven en het wel of niet krijgen van kinderen, kun je Hem ook in kleine concrete stapjes om hulp vragen. Bijvoorbeeld ‘Morgen hebben we een afspraak bij de arts, wilt U met ons meegaan en ons duidelijk maken wat onze volgende stap mag zijn?’

  • Wat zijn jouw grote vragen aan God?
  • Schrijf deze eens in kleine stapjes, in vervolgvragen op.
  • Luister een paar keer naar het lied ‘Heer wijs mij uw weg’ en schrijf ondertussen op wat erin je opkomt.

‘God schijnt Zijn licht op je pad, op de volgende stap, Hij geeft niet het eindpunt.’